Een effectief nieuwjaar: het beste jaar ooit

Sinterklaas is net de deur uit, de kerstbomen komen er weer in en de traditionele jaaroverzichten zijn ook al weer bezig. Dus ja, het jaar is bijna ten einde. Dus nog tijd genoeg om het nieuwe jaar voor te bereiden! Want dat kan jouw beste jaar ooit worden. Op je werk en thuis! Deze blog helpt je daarbij. Concreet aan de slag!

Stap 1: De planning

Het werken aan je plan begint met plannen van tijd. Prioriteit dus. Werk je alleen? Een dagdeel is genoeg. Werk je samen en/of in een team? Plan dan een dag. En plan er een avond aan vast om te vieren dat je een plan hebt en het jaar goed af te sluiten. Plan die tijd nog in december, hoe lastig dat ook is. Eventueel begin januari. Doe het. Je zult zien hoeveel dit proces je oplevert.

Stap 2 “Kijk terug, kijk nu en kijk vooruit”

plan maken Dit proces bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Het verleden: hoe ging het dit jaar?
  2. Het heden: waar staan we nu?
  3. De toekomst: je beste jaar ooit!

>> Het verleden: hoe ging afgelopen jaar?
Beantwoordt de volgende vragen. Werk je samen of in teams?  Iedereen bereidt zich voor door de vragen vooraf te beantwoorden en mee te nemen naar de sessie.

  1. Wat ging niet goed afgelopen jaar?
  2. Wat heb IK  niet goed gedaan?
  3. Wat ging goed dit jaar?
  4. Wat heb IK goed gedaan?

Zeker vraag 2 is voor teams spannend: benadruk dat het echt gaat om van elkaar te leren en afspraken te maken dat het niet meer gebeurt. Neem de tijd om alles met elkaar te bespreken. Leg de antwoorden op de vragen 1 en 3 vast op flappen! Bedank elkaar voor de openheid en transparantie en geef waardering voor de goede dingen! Maak ook al concrete afspraken rond verbeterpunten. Teamleden hebben vaak al heel veel ideeën hoe het anders kan.

Tip voor leidinggevenden: laat een teamlid schrijven, ga in de presentatie of juist als eerste of juist als laatste en laat vooral zien dat dit een leerproces is en stimuleer veiligheid in het team. En ga niet in discussie over de antwoorden: dit is hoe iedereen het ziet! En dat is altijd waar.

>> Het heden: waar staan we nu?
SWOT
Maak de sterkten- zwaktenanalyse: de interne factoren binnen je organisatie, je team en jezelf. Die zijn te verbeteren of te versterken en dus te beïnvloeden. Kijk dan naar kansen en bedreigingen: de externe ontwikkelingen rond je organisatie en branche. Deze factoren zijn niet te veranderen, je kunt hoogstens de kansen die er ontstaan, pakken en de bedreiging proberen af te houden.  Als voorbeeld: Uber en Google kwamen op tijd met een antwoord op de veranderingen in de markt, de muziekindustrie is (te) laat. Buurtzorg is een mooi voorbeeld hoe men inspeelt op veranderingen in de zorg.

Tip: leg ook deze resultaten vast en stel per onderdeel 5 punten vast. Print deze uit en plak deze bij iedereen op het bureau zodat ze zichtbaar blijven het hele jaar door.

>> De toekomst Waar gaan we naar toe?
Als het goed is heb je al een duidelijke missie en visie. Deze geeft al richting. Deze stap maakt vooral de acties en doelen duidelijk. Afhankelijk van je organisatie of bedrijf kun je meer doelen opnemen:

  1. Welke omzet wil je realiseren?
  2. Welke winst wil je maken?
  3. Hoeveel mensen wil je helpen? / hoeveel producten/ hoeveel diensten?
  4. Welke tevredenheid wil je bereiken?
  5. ......

Tip: Zorg dat alle doelen meetbaar zijn zodat er aan het einde van het volgende jaar geen twijfel bestaat of je ze gehaald hebt of niet. Want je gaat dit proces dan vast herhalen. 

Stap 3: Plan en VIER!

champagne-2711895_960_720Je hebt in dit proces zeer veel waardevolle informatie verzameld en het is nu tijd een plan ervan te maken. Wat ga je concreet doen? En wanneer? Een plan op een A4 volstaat.

En dan is het tijd om het jaar goed af te sluiten en zeker te genieten van alle goede dingen die je hebt bereikt. Blijf niet te lang stil staan bij wat er niet goed ging of wat er zwak was. Je hebt nu immers een plan voor je beste jaar ooit! Dus vier!

Succes!

En heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Graag denken we met je mee en ondersteunen we je in dit proces!

Ps...De 9 tips om je batterij op te laden in de kerstvakantie geeft nog meer tips om met nog meer rust de komende periode door te komen.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willy Valk
7 jaren geleden

Geweldige tips! Ik plan tussen kerst en oudjaar een dag in om ermee aan de slag te gaan!

Josine
7 jaren geleden

Fijn dat het nog kan!
Vooral het vastleggen en uitprinten kan ik waarderen. Anders blijft het bij gepraat en ‘hoef’ je geen stap te zetten.
Ik ga er ook mee aan de slag!

Lex Linsen
7 jaren geleden

Lekker handzaam Gabriela!

Martine van de Merwe
7 jaren geleden

Goed plan Gabriela! Wat ik het moeilijkst hiervan vind is om, eenmaal in het nieuwe jaar, niet toch weer onder te duiken in “het gewone leven” en dan aan het eind van het jaar te moeten constateren dat ik niet gedaan heb wat ik van plan was. Heb je daar ook tips voor?

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x