Totale black-out? #Caroliene kan helpen

Caroliene!

Dat wordt vast het woord van het jaar. Net als het #Carolienemomentje.

Niks ergers dan dat. Je staat voor een groep en bent je tekst kwijt. De nachtmerrie van velen die in het openbaar spreken. Een belemmering voor een aantal die het om die angst niets eens doen. Zeer herkenbaar voor hen die het meemaakten en waarbij Caroliene er niet was om te helpen.

Ik had mijn #Carolienemomentje tijdens mijn studie. Klapte volledig dicht zodat alles moest worden stilgezet. Wist niets meer, het zweet brak me uit en ik viel nog net niet flauw. Gelukkig werd er goed op gereageerd. Ik werd bovendien door de begeleider gestimuleerd (zeg maar gerust gedwongen) om opnieuw te beginnen.

Sinds die tijd spreek ik een stuk makkelijker voor groepen. Of het nu 10 mensen zijn, 50, 100 of 1000. Natuurlijk vind ik het spannend en heb ik kriebels in mijn buik. Of heb ik nog wel eens een #Carolienemomentje.

In mijn coachingspraktijk komt het vaker terug die angst voor het spreken in het openbaar. De tips die ik dan geef, deel ik graag met je.

  1. Neem #Caroliene gewoon mee. Schrijf je presentatie of voordracht volledig uit. Steek hem in je achterzak. Heb je een black-out, haal #Caroliene uit je zak en begin met voorlezen. Alleen al het feit dat je weet dat dit kan, zal je zenuwen een stuk verminderen. Dat is je noodplan.
  2. Voordat je op gaat: neem een rustig moment voor jezelf. Luister naar muziek: opzwepend of juist kalmerend. Drink en eet niet te veel producten die “adrenaline” verhogend zijn of vertroebelen (koffie, kaas, alcohol).
  3. Bedenk dat de mensen in de zaal het goed met je voorhebben. Als het niet goed gaat, zullen ze je echt niet massaal gaan uitlachen. Ze leven juist met je mee en velen zullen het herkennen.
  4. Gebeurt het uiteindelijk wel, benoem het. Niks mis mee, kijk maar naar de reacties op het moment van Rutte. Het maakt je menselijk en authentiek. Geeft je de tijd om pas op de plaats te maken en je verhaal te herpakken.
  5. Krijg je een zeer lastige vraag waarop je het antwoord niet weet? Beter zeggen dat je het niet weet dan iets verzinnen wat niet klopt. Zeg dat je het opzoekt en er op terugkomt.

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, zelfs politici. Verlangen we allemaal naar een #Caroliene.

Wat zijn jouw tips om een #Carolienemomentje te voorkomen of er mee om te gaan? 

Ik lees ze graag!

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chantal
5 jaren geleden

Een fijne tip is ook om goed geaard te gaan staan en perifeer te blijven kijken. Dus met je aandacht naar buiten en breed kijken: net als in de auto. Je kijkt recht vooruit, maar bent je toch bewust van de zijkanten.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x