Wie jarig is deelt uit: 45 jaar, 45 lessen

En dan is het 22 maart 2017. En ben ik ineens 45 jaar. Ze noemen het een kroonjaar en misschien is dat ook wel zo. Helaas word je er ook aan herinnerd dat je hard op weg bent naar …. Zo laat de arbeidsongeschiktheidsverzekering je al weten dat je ouder wordt en dat daarmee de premie toch echt even omhoog zal gaan en er zijn meer van dat soort zaken.

Gelukkig zijn er ook heel veel goede dingen!  Want wist ik maar wat ik nu weet toen ik 20 was bijvoorbeeld. En er is ook nog heel veel te leren natuurlijk. En nog te doen. Het begint pas.

Als je jarig bent, deel je uit. En dat is wat ik graag nu doe. Ik heb daarom 45 cadeautjes voor je in de vorm van tips en waardevolle lessen die ik weer kreeg van mijn coaches, leermeesters en inspirators. Die deel ik graag met je. Ik ben uiteraard ook benieuwd naar welke tip of les jij hebt als aanvulling op deze lijst.

En naar die tip ben ik op zoek. Want nummer 45 vul jij in! Uit alle tips of waardevolle lessen die jullie aangeven, zal ik er een willekeurig loten en die persoon krijgt van mij een coaching gesprek cadeau!

Mijn meest waardevolle lessen tot nu toe..

 1. Je bent nooit te oud om te leren. Blijf dat ook doen. Volg cursussen, trainingen of zelfs hele opleidingen, blijf jezelf ontwikkelen, blijf jezelf inspireren.
 2. Zeg nooit “dat wist ik al of dat heb ik al gehoord”. Stel je juist altijd open: er zit altijd iets tussen wat voor jou je leven kan veranderen. Een open mind hoort veel meer.
 3. Niks weg met Social Media. Niks mis mee maar weet wanneer je het gebruikt en laat je er niet door afleiden als je met andere dingen bezig bent: je werk, je kinderen of partner.
 4. Niks weg met tv en Netflix. Het is net als chocolade: met mate word je er zeker gelukkig van.
 5. Zet de geluidjes van inkomende berichten op al je apparaten UIT. Iedere ping verstoort je en zorgt voor een lagere effectiviteit
 6. Geef af en toe aan je guilty pleasures: kijk dat programma, die serie of luister die muziek waar je blij van wordt.
 7. Help jezelf om je gedachten rustiger te laten worden. Hoe dat kan? Maakt niet uit hoe je het noemt: mediteren – stiltedagen of mindfullness. 10 minuten per dag kunnen een wereld van verschil maken. Mijn tips? De app Headspace of de meditaties van Tijn Touber. Voor iedereen echt te doen!
 8. Zorg dat je echt bezig kunt zijn met wat jij echt wil, je drijfveren en je passie. En dat is niet erg als dit niet direct morgen kan. Maar werk er aan. Zie de blog over de belangrijke levensvragen die je jezelf kunt stellen.
 9. Durf te accepteren dat bepaalde keuzes soms ook niet kunnen. Zeilen om de wereld klinkt mooi maar met 2 kinderen en een huis zijn dat nogal wat dingen om zo maar even mee te stoppen. Maar zorg dat je dit niet als een molensteen voelt.
 10. Je drijfveren zijn je drijfveren en dat is altijd goed. Het geeft immers aan wie je bent. Het gaat er om wat je er mee doet en hoe je ze effectiever kunt inzetten. Lees meer informatie over je drijfveren hier.
 11. Je hebt altijd een keuze: altijd. Niets doen is ook een keuze. Stel jezelf de vraag: wat kost het me als ik dit niet doe? En wat kost het me als ik dit wel doe?
 12. Ben niet te streng voor jezelf. We nemen ons veel voor om te doen, soms wel iedere maandag opnieuw. Zeker als het om moeilijk te veranderen zaken of gedrag gaat, begin stap voor stap. Niet in een keer 4 keer in de week willen sporten. Van 0 naar 1 keer per week is al 100% meer.
 13. Over voeding en veel bewegen weet ik zelf nog heel veel niet en doe ik dat ook te weinig. Het spreekt voor zich dat ook hier aandacht voor nodig is om in balans te blijven.
 14. Heel veel nieuwe kennis, nieuwe boeken bevatten in de kern gewoon de wijsheden van vroeger. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey is een aanrader. Lees het boek nu eens echt.
 15. tomaatGebruik de pomodoro-techniek: werk maximaal 25 minuten aan een taak, neem echt 5 minuten pauze en dan weer 25 minuten. Je zult dien dat je kwaliteit veel hoger is. De pomodoro vindt je hier.
 16. Een fantastische app is Blinkist: veel internationale managementliteratuur is in deze app samengevat steeds in 10 “blinks” die je kunt luisteren of lezen. Je krijgt snel de highlights te pakken en kunt het volledige boek nog altijd kopen dan.
 17. Maak een bucketlist (en voer deze uit)
 18. Maak een F*CKit list (dit doe ik niet meer) (en voer deze uit)
 19. De mens lijdt het meest van het lijden dat ie vreest… Is dat handig? Nee.. het loopt altijd anders dan je denkt.
 20. Vertel anderen wat je van ze verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten.
 21. Lees het boek van Simon Sinek : Your big Why of bekijk zijn Tedtalk.
 22. Alleen luisteren en er zijn is al goed genoeg als de ander het moeilijk heeft. En weet je niet wat je moet zeggen? Zeg het dan.
 23. Weet dat gedachten geen werkelijkheid zijn. Wat je denkt, is niet wat je bent.
 24. Social Media en WhatsApp en Snapchat et cetera zijn nu eenmaal niet meer weg te denken. Het is een andere vorm van communiceren en daar zal de maatschappij zich op gaan aanpassen. Dat is niet iets van nu.
 25. Kijk de documentaire Tony’s Chocolonely: je kunt altijd het verschil maken en ieder stap telt.
 26. Ja, gebruik wel to- do listen maar niet om ze aan te vullen aan het eind van de dag maar om te prioriteren.
 27. Eat that Frog first! Begin dus met de meeste lastige taak.
 28. Eat that frogNog zo’n geweldige tool: de Tedx talks. Boordevol inspirerende lezingen.
 29. Plan in december je volgende jaar zodat dat je beste jaar ooit wordt. Zie jouw beste jaar ooit. 
 30. Laat je regelmatig coachen. Het hoeft niet alleen als je het lastig hebt.
 31. Durf te delegeren hoe lastig dat ook is (voor mij een lastige!). En natuurlijk loopt het dan een keer fout. Je geeft de ander wel een kans het te gaan leren het over te nemen.
 32. Sluit je aan bij een netwerk. Een vakinhoudelijk netwerk, een commercieel netwerk. Maakt niet uit. Ondernemers raad ik BNI aan! Ga gerust eens mee als gast!
 33. Cliché: ga uit je comfortzone. En dat hoeft helemaal niet eens zo spectaculair te zijn. Zo stap ik wel eens in commissies (vrijwillig) om juist met mijn allergieën te leren omgaan. En dat kan daar vaak veilig omdat het je minder zelf raakt.
 34. Ja het is waar: je grootse allergie is je grootse leraar. Jouw kernkwaliteit is de anders allergie en dus andersom. Wat kun jij leren van je allergie?
 35. Loslaten… als we daar het recept voor hadden. Hoe voelt de zin “anders vasthouden”? Je ervaringen, je verleden, je opvoeding? Ze maken wie je nu bent. Die kun je niet loslaten, wel anders vasthouden.
 36. Pluk de dag.
 37. Plan af en toe echt tijd voor jezelf.
 38. Een geweldige methode en een geweldig boek: Omdenken
 39. Vraag nooit meer aan een kind: “wat wil je worden als je groot bent”. Je bent al iemand. Blijf overigens wel altijd denken wat nog meer zou kunnen doen als je groot bent 😉
 40. Voor alle ouders: natuurlijk doen we maar wat. Voor het meest belangrijke beroep op aarde word je niet opgeleid. Natuurlijk maak je fouten. Maar laten we met zijn allen daar gewoon voor uitkomen en met elkaar onze ervaringen en wensen delen.
 41. Een betere wereld begint bij jezelf. Zegt de caissière niks? Zeg dan nog uitbundiger “goede morgen”. Actie = reactie!
 42. Ken jij je waarden al? Leef je ze ten volle? Pas je ze echt toe?
 43. Tips van de kikkerDoe vooral waar je goed in bent en besteed de rest zo veel als mogelijk uit zodat je die tijd die overblijft weer anders en leuker kan inzetten. Laat je huis poesten, besteed je administratie uit, bestel de boodschappen.
 44. Vind je een aantal tips irritant, niet waar of zelfs wat belerend. Dat mag. Haal er uit wat voor jou echt toepasbaar is.
 45. ....En dan hoor of lees ik graag jouw tip, jouw waardevolle les. Wat is voor jou iets dat je graag wil delen met anderen omdat het jou heel veel brengt?Uit alle reacties zal ik 31 maart iemand loten voor een coachingsgesprek.
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric Lacroix
7 jaren geleden

Mijn tip voor jou en iedereen : maak je niet druk over zaken die je toch niet kunt veranderen, je leeft dan een stuk relaxter.

Winfried Adriaansen
7 jaren geleden

Hoi Gabriela,

Mijn tip 45: fouten maken mag en leer je achteraf het meeste van. Zonder fouten te durven maken kun je niets nieuws aanpakken en leer je dus ook niets! Dit heeft te maken met de uitdrukking: wie geen kopje oppakt, kan er ook geen laten vallen.

groeten,
Winfried

Fons Huijgens
7 jaren geleden

Wees altijd blij met jezelf, ook als je heel stom hebt gedaan: dat is dan een mooi leermomentje dat je aan jezelf hebt gegeven (oh,oh, wat gun ik mij zelf toch veel leermomenten :))

Jack van de Schraaf
7 jaren geleden

Mijn tip: Doe eens een dag niets, we doen,willen en moeten al zoveel. Geef je hersens een dag vakantie, dan kan je de volgende dag weer fris verder.

paul misdorp
7 jaren geleden

Gebaseerd op mijn eigen ervaring:
Als je weet waar je voor staat, dan is de stap naar waardecreatie voor je klanten niet zo groot meer

Jos Bindels
7 jaren geleden

Stop met het zoeken naar nieuwe inzichten en start vandaag met het gebruiken van diegene welke je al weet. Weten en doen is immers niet hetzelfde.

Josine
7 jaren geleden

Glimlach altijd – zeker wanneer je er moeite mee hebt. Je glimlach komt in je brein en je brein vindt dit leuk… zo leuk… dat het terug glimlacht. <3

Kurt
7 jaren geleden

– wees bewust van lifehacks. Dat zijn handige tips and tricks die veel zaken eenvoudiger en gemakkelijker maken. Dat kan een tip mbt een wasknijper zijn, of bijvoorbeeld een handige app. Kijk maar eens op http://www.lifehacking.nl en maak het voor jezelf en anderen leuker en gemakkelijker.

Willem Vermeer
7 jaren geleden

Het gelaat van de ander is de spiegel voor jezelf. (Vrij naar E. Levinas).

Rachèl van Barneveld
7 jaren geleden

Durf je grenzen aan te geven en ga om met mensen die je positieve energie geven. Een rondje hard lopen in het bos om je hoofd leeg te maken, te relativeren en je conditie te verbeteren kan een enorme boost geven. Het geeft weer ruimte voor nieuwe ideeën.

Hans Voorn
7 jaren geleden

Leren wij niet het meeste over ons zelf door onze teleurstellingen in andere. Door elke dag te kijken naar wat je doet, het effect van je doen of nalaten op anderen leer je je eigen kwaliteiten én handicaps kennen. Je kun er dan voor kiezen om je handicaps te veranderen in een mindere zware handicap of zelfs in een kwaliteit. Kijk hiervoor vooral hoe anderen dit aanpakken. Weeg goed bij je zelf af of die aanpak bij je past. Immers je kunt een hond een kunstje leren doch je blijft altijd zien dat het een kunstje is. Dus blijf oprecht… Lees verder »

Eva
Eva
7 jaren geleden

Zie iedere ervaring of gebeurtenis – hoe moeilijk deze ook is – als een cadeautje die je mag uitpakken. In deze cadeautjes van het leven vind je waardevolle schatten die gevoeld en gezien mogenworden. Deze aanraking en aanreiking van het leven werkt heel helend.

Lex Linsen
6 jaren geleden

Als je met een probleem zit – zakelijk of persoonlijk – dat steeds op de achtergrond speelt en je in een afwezige ‘pieker’-stand’ zet, merk dat dan op. Vraag jezelf af: welk probleem wil ik oplossen? Kies een duidelijk moment om er over na te denken of over te praten met mensen. Laat het daarna los, en zie je omgeving, de mensen, hoor de gesprekken en ga erop in. Zet het pieker-spook buiten. Tot je weer besluit om er je tijd en geestkracht aan te wijden. Op deze manier vreten problemen je leven niet op.

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x