Effectief werken met een tomaat!

Een tomaat? Ja, een tomaat!

Zeker nu we massaal thuiswerken, is effectief werken en het aanbrengen van structuur misschien wel meer nodig dan ooit. Herken je dit? Waar de een moeite moet doen om überhaupt te beginnen, zit de ander uren achter de laptop. Of heb je eind van de dag veel gedaan maar niet dat wat echt moet. Je vult je to-do lijst aan met dat wat er niet op stond en weet dat je je weer hebt laten afleiden.

Uitstelgedrag is vaak een van de factoren. Te lang doorwerken helpt ook niet. Je lijkt wel lekker doorgewerkt te hebben maar als je de dag erna je werk nog eens doorneemt, zie je soms fouten of gedachtenkronkels waarvan je denkt "HUH?!?". Dat is zeker niet effectief.

Hoe kan een tomaat mij daar bij helpen?

Francesco Cirillo worstelde in de jaren 80 al net zo met zijn effectiviteit en zijn uitstelgedrag als de meesten van ons nu. Hij besloot zijn taken op te delen in vaste blokken en per taak zeer effectief aan de slag te gaan. Zijn tomatenkookwekker bleek zijn redding en de Pomodoro Technique was geboren.

Zelf worstel ik er ook mee: uitstellen, afleidingen (zeker nu!) of andere dingen voor laten gaan. Mijn allergrootste valkuil is dat als ik eenmaal begin, ik niet meer stop en soms uren later achter de laptop vandaan kom, verkleumd, stijf in de benen, vergeten te eten en drinken. Maar wat heb ik veel gedaan. Tot ik het de dag erna nalees soms ;-). De Pomodoro helpt mij enorm. Hoe?

Pomodoro in 3 stappen

Stap 1: Maak elke dag twee lijsten: de to-do list voor de dag en je volledige lijst.
Je to- do list bevat die taken die vandaag af moeten want anders…(gebeuren er echt ongelukken...bij wijze van spreken dan...). 

Deel deze taken weer op in deeltaken van maximaal 25 minuten (pomodori). Zet maximaal 12 pomodori per dag op je lijst en reserveer de rest van de tijd voor "onvoorzien" en "mails". Deze taken haal je van je grotere taken/doelenlijst. Maak deze eens per week, eens per maand en zelfs eens per jaar. Pers je hoofd een keer helemaal leeg met alles wat je nog wil of moet doen. Zakelijk én privé.

Stap 2: Zet de wekker en werk 25 minuten
effectief met een tomaat
Een kookwekker kan, de pomodoro-wekker is leuk; alle timers zijn goed. Zorg in ieder geval ervoor dat de wekker een goed hoorbaar signaal geeft. Dat is belangrijk voor je brein om over te gaan in pauze stand.

Start met werken en werk dus minimaal (!) EN maximaal (!) 25 minuten achter elkaar geconcentreerd door aan een taak. Laat je NIET afleiden).

25 minuten en niet minder!

De crux zit hem in die 25 minuten. Je stopt NIET voor de 25 minuten om zijn. Ben je klaar? Dan kijk of je dingen kunt verbeteren of kunt aanvullen. Dus niet mailen, Social Media of wat anders. Blijf bezig aan deze taak.

Je traint je hersenen op die manier zodat ze maximale productie en effectiviteit gaan leveren in die periode. En zich steeds minder zullen en willen laten afleiden.

Stap 3 Tijd voor pauze
Als de wekker gaat, is het tijd voor pauze: 5 minuten. Je stopt dan ook meteen, drinkt wat, loopt even rond. Na deze pauze, heb je weer energie en focus voor de volgende pomodoro!  Ook dan, weersta de verleiding van mail of Social Media.

Na 4 pomodori is het tijd voor een langere pauze: 15- 30 minuten.

Laat je je toch afleiden, storen of te veel taken? 

effectief met een tomaatInterne verstoorders: registreer en focus. Komen gedachten op die storen? Nieuwe taken die je te binnen schieten? Schrijf ze op een lijst en werk weer door.

Externe verstoorders: informeer, onderhandel en actie
Binnenkomende collega’s, telefoon, andere storing? Telefoon en email staan uit, dus daar ben je snel vanaf.

Die collega die steeds verstoort?

  • Informeer: leg uit dat je met de pomodoro bezig bent. Kan ook vooraf door je deur dicht te doen of het aan te kondigen in een werkoverleg
  • Onderhandel: geef aan wanneer je wel tijd hebt (dus of tijdens de blok onvoorzien of bij de grote pauze)
  • Actie: je gaat naar je collega als het zo ver is. Wedden dat na verloop van tijd je collega’s je pomodori steeds meer gaan respecteren en accepteren?

Klinkt bijna te simpel om waar te zijn?

De techniek vind ik geweldig, de naam wat vergezocht. Want waarom een blok van 25 minuten nu een pomodoro moet heten?  Maar wat doet het ertoe: het werkt en ik werk sindsdien heel wat effectiever. Mijn tomaten eet ik tijdens de lunch!ebook manage je effectief tijd

Ik ben benieuwd wat jij ervan vind? Heb je nog andere tips of vragen? Laat gerust een bericht achter. Meer weten over effectief werken? Vraag dan ons ebook manage je effectieftijd aan.

Grappig filmpje over Pomodoro.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geja Heinen
7 jaren geleden

Ha,ha, dus naast de goede voedingsstoffen in een tomaat nu ook nog tomaat voor mijn time-management. Ik vind ze alleen helemaal niet lekker dus een timer in de vorm van een tomaat heb ik niet. Maar mijn leuke timer in de vorm van een ei komt zeker goed van pas. Goeie tip. Ga het uitproberen

Josine
7 jaren geleden

Aha, 25 minuten hard werken en daarna pauze. Ik ga het doen!
Daarnaast hou ik wel van tomaten en toch ga ik de stopwatch op mijn computer gebruiken: http://www.online-stopwatch.com/ (er zijn er vast meer…)

Dank voor de tip! Geeft de burger weer moed!
Josine

sandra
7 jaren geleden

Hi Gabriela, dank, ik kende de tomaat al wel, maar had hem weer losgelaten. En toen had ik een heeeeele lange lijst met TODO’s en stress. BBRRRR. Nu weer constructief met tomaat. Dank je wel!

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x