10 belangrijke loopbaan-, nee, levensvragen die jij je moet stellen!

Toen ik deze blog schreef, hadden we net een gesprek achter de rug met iemand die na 10 jaar werken met passie toch besloot er mee te stoppen. Met tranen in zijn ogen. Hij liet zijn passie achter voor een nieuwe. Althans dat is de bedoeling want hoe die passie er uit zal zien, weet hij nog niet. Een moedig besluit waar hij nog weinig waardering van anderen kreeg overigens, vertelde hij.  Wel van ons!

“Volg je passie!”, “Werken is een hobby” “Sta in je kracht”, “Leef vanuit je hart”.

Allemaal zweverige uitspraken die ik ook mezelf nogal eens hoor zeggen. Uitspraken waarvan een deel van de mensen denkt: “Klopt als een bus maar ja, dan moet je het geld hebben” of “Dat komt nog wel”. En zoals een van mijn coachees verzuchtte: “maak dat eens concreter, wat bedoel je nu?”.

Dus nu wat concreter dan.

Volg je passie en leven vanuit je hart is niets anders dan gewoon doen waar je echt goed in bent: dat wat je kunt, wat je wilt en wat je drijft. En om het wat zweverig aan te vullen: daar waar voor je naar deze aarde bent gekomen. Je doel vinden en realiseren. Daar is helemaal niks zweverig aan. Het is zweverig als het bij uitspraken blijft. Het wordt concreet als je een stip op de horizon neerzet en doelgericht daar naar toe gaat werken. Want stel je nu eens voor dat je een doel hebt, dan ontvouwt zich ook een pad daar naar toe. Zou het dan niet veel fijner zijn om op te staan en er voor te gaan? Geeft dat niet veel meer energie?

En als je eindelijk doet wat je echt kan, wil en waartoe je gedreven bent, geeft dat niet alleen energie, je wordt ook een stuk effectiever.

‘Het verschil tussen dromen en succes ligt in de acties die je zet om daar te komen’

Dat begint bij de overtuiging dat je meer kunt bereiken als je gaat doen wat je kunt en wat je wil. Natuurlijk zijn er zaken die “belemmeren”, die blokkeren. Onderzoek die overtuigingen eens. Durf ze onder ogen te zien en te accepteren. Een hypotheek hoeft geen blok aan je been te zijn als je dit ziet als de vertaling van een mooie warm huis, een thuis. Iets waar je bewust voor koos. Dus niet “ik heb een hypotheek” maar “ik kies voor deze hypotheek omdat ik in dit huis WIL wonen, dat betekent ook dat ik dat inkomen WIL verdienen. En dat betekent dat ik daarom deze baan heb“.

Wat niet wil zeggen, dat je per se in die baan moet blijven, zeker als je er doodongelukkig van wordt. Maar veel te veel mensen blijven daarin hangen. Het accepteren van deze situatie en vanuit daar verder gaan kijken, geeft je de lucht en energie om stappen te gaan zitten. Niet alles hoeft meteen morgen.

bucketlistWist je dat mensen aan het einde van hun leven vaak spijt hebben van wat ze niet gedaan hebben? Dat veel van hen eigenlijk hetzelfde antwoorden op die ene belangrijke vraag?

‘Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.’

Waarom maken mensen pas een bucketlist als ze het einde zien naderen?

Ik daag je uit om vandaag in ieder geval eens te beginnen met te onderzoeken wat je nu echt wil. Wat jou drijft. Dat begint met het stellen van een aantal belangrijke vragen. Eigenlijk zijn het geen loopbaanvragen maar zijn het levensvragen.

  1. Stel je wint morgen 70.000,-. Wat doe je dan in relatie tot je baan? Ga je door met werken of neem je een jaar vrij?
  2. Stel je wint morgen 500.000,-. Wat zou je dan doen?
  3. Welk liedje is het meest op jou van toepassing? “Is dit alles?” of “Een eigen huis”.
  4. Waar heb jij spijt van als je nu terugkijkt naar de afgelopen jaren? Hoe zou dat er uit zien als je dit om zou draaien?
  5. Op wat/wie ben jij jaloers en waarom?
  6. Pak je agenda er eens bij: wanneer was jij echt in je element? Had je veel energie? Waarom? Waardoor? Met Wie?
  7. Welke waarde zou je je willen toevoegen op je werk, voor je omgeving, de maatschappij? Voeg je die waarde ook toe?
  8. Als er nooit meer een morgen zou zijn, wat zou je dan in ieder geval gedaan willen hebben?
  9. Waarmee wil jij jezelf feliciteren over 2 jaar van nu?

Zie je trends en overeenkomsten in je antwoorden? Wat valt je op?

Vraag 10? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag….

Wat ga je nu DOEN?

Onze vriend liet zijn passie achter voor een andere, een nieuwe. Veel mensen hebben nog niet eens die passie… Tijd voor actie dus.

En wat ga je doen? Graag lezen we je reactie!

Filmtip: The Bucketlist.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jean Winkens
8 jaren geleden

Beste Gabriela,

Dries heeft de stap die ik een jaar geleden heb gezet al 5 jaar eerder voorspeld.
Ik ben inderdaad gestopt en ben goed na gaan denken over mijn passie(s).
Het kost tijd maar het is de moeite waard!

Compliment voor je blog.

Hartelijke groet, ook aan Dries.

Jean Winkens

Sandra de Leeuw
8 jaren geleden

Ha Gabriela,

Mooie blog. Ik denk dat de wereld er mooier van wordt als iedereen dat zou doen. Het is soms moeilijk om te blijven geloven in wat je kan en wat je wil. We hangen dat geloof nog zo vaak op aan de mening van een ander. Er is dus veel moed voor nodig om je eigen koers vast te houden. Dat probeer ik iedere dag weer. De ene dag lukt dat beter dan de andere dag. Het geloof in mijzelf en mijn doel is gelukkig altijd sterk genoeg om door te zetten. Elke dag is een stapje vooruit.

Martina Schneider UP Coaching

Lieve Gabriela, ik vind het onwijs inspirerend hoe jij het aanpakt om je medemens te voorzien van informatie maar ook gaat inspireren. Je 10 Tips onderschrijf ik zo. Had ze zelf niet beter kunnen neerzetten 🙂
Passie en plezier zijn de sleutels tot succes ! Dat is mijn statement, en uiteraard acties richting je doel, maar elke actie is een succes. Je weet maar nooit welke actie later nog tot resultaat leidt. En een tip voor de lezers, laat je door je eigen perfectionisme nooit never nooit tegen houden.

veel succes en liefs
Martina

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x