Thuiswerken: hoe creëer je balans en afstand?

Thuiswerken, de een gruwelt ervan, de ander vindt het heerlijk. Corona kreeg het voor elkaar thuiswerken werd bijna ‘normaal’. En is voorlopig nog niet van de baan. Waar ‘thuis’ normaal de plek is om tot rust te komen na een lange werkdag, is dat nu ineens je werkplek. Het kan lastig zijn om na een drukke thuiswerkdag ‘los te laten’ en af te schakelen.  Terwijl juist dat echt nodig is. 

In dit artikel deel ik 5 tips om tot rust te komen en de werk-privé balans letterlijk te creëren. 

Regel een echte thuiswerkplek

Creëer een aparte (prettige) plek in huis, liefst een ruimte waar de deur dicht kan en alleen  maar gewerkt wordt. Is die ruimte er niet? Zorg dan voor een aparte vaste plek. Zet desnoods een aparte tafel neer. Werk je in je woon- of slaapkamer? Ruim aan het eind van de dag je plek op, klap je laptop dicht en leg papieren uit het zicht. Zo voorkom je dat je oog valt op niet-afgeronde taken en je brein weer in de werkmodus schiet. Trek de deur van je werkkantoor ook dicht. En….

Zorg voor ritme

Wanneer begin je met werk en wanneer stop je? Het is  verleidelijk om na het eten toch door te gaan of te lunchen aan je bureau. Of juist later  te beginnen, in pyjama te werken, tussendoor te Netflixen of je social media te checken. Doe dat niet. Plan je dag, zet vaste begin- , pauze- en eindtijden vast. Maak tijd voor koffiepauze. Neem die pauzes liefst ook op een andere plek in huis. Ga desnoods even  naar buiten. 

Een vriendin van me werkt ook al maanden thuis en miste het naar het werk fietsen. Ze start haar dag nu eerst met een korte wandeling om dan naar haar werkplek op zolder te gaan. Zo maak je niet alleen een mooie overgang tussen wonen en werken, je haalt direct een frisse neus. En dat kan vaker… 

Eindig de dag met een frisse neus

Wat je aan het begin van de dag kunt doen, kun je ook aan het eind. Ruim je werkplek op en ga dan naar buiten. Waai even uit, haal een frisse neus, loop een rondje en kom opnieuw je huis binnen,  dat is dan weer je thuis. Je komt thuis van je werk. Mentaal is die overgang er ook en je hebt opnieuw wat beweging te pakken. Zoals Eric Scherder altijd zegt: “een half uur per dag wandelen doet zo veel meer voor je brein en gezondheid!”. Twee vliegen in een klap!

Trek iets anders aan, iets comfortabels

Alhoewel het verleidelijk is om in pyjama of jogging pak te werken, doe dat niet. Ok, dat driedelig grijs hoeft niet maar zoals men zegt :”kleding maakt de…” . Je kleding heeft invloed op hoe je je voelt en dat straal je dus ook uit, ook online.  Andersom werkt dat ook: door juist aan het einde van je (thuis)werkdag van kleding te wisselen, schakel je makkelijk over van je werkmodus in de ontspanningsstand. 

Maak je hoofd echt leeg.. 

De hele dag thuiswerken en zeker als je daarin ook nog veel online vergaderingen hebt, vraagt heel veel van je brein. Het kost veel energie. Zorg dat je overdag tussen die vergaderingen al tijd hebt om af te schakelen en zeker daarna. Beperk je schermtijd en neem een moment om echt tot rust te komen. Wandelen, een puzzel maken, muziek luisteren, yoga, sporten of mediteren? Kies dat wat bij je past als het maar helpt om je brein tot rust te krijgen. 

Welke tips heb jij die je helpen om te schakelen? 

Wist je trouwens dat het vooral de drijfveren zijn die bepalen hoe mensen reageren op thuiswerken? Dat het helpt om daar ook aandacht aan te geven? Meer weten? Kijk eens hier... of lees meer over je denkbrillen.

Fijne (thuis)werkdag!

Gabriela

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x