Integrale Kindcentra haalbaar ?

Een initiatief tot een haalbaarheidsonderzoek voor de realisering van Integrale Kindcentra

kindcentraOnderwijs is te belangrijk om alleen maar aan het onderwijs over te laten. Onderwijs vormt de samenleving van morgen. Het sluiten of concentreren van scholen en kinderopvangvoorzieningen, het verruimen of het verengen van het pedagogische en educatieve aanbod heeft directe consequenties voor de omgeving. Denk aan de aantrekkelijkheid van een dorp als vestigingsplaats voor jonge gezinnen. De regionale economie is nauw verbonden met het onderwijs. Uiteindelijk is het succes van de combinatie van onderwijs en economie, (zoals een health campus), de cruciale factor die bepaalt of Limburg de belangrijkste grondstof kan behouden die het bezit: talentvolle jongeren.

Zeer recentelijk is een Beleidsnotitie verschenen met als titel Ontwikkel de toekomst (uitgebracht door de zgn. Pettelaar groep). Wij als Van Gemert Groep herkennen hierin onze ambitie op weg naar nieuw maatschappelijk resultaat. Wij denken dat met deze lijn een goede en fundamentele slag gemaakt kan worden voor met name het primair onderwijs, inclusief de thematiek van het speciaal onderwijs cq. Passend Onderwijs.

Tevens sluiten wij in deze opzet aan bij het onlangs uitgebrachte advies van de Onderwijsraad PO, onder de titel “Samen voor een ononderbroken schoolloopbaan”, waarin de Raad een pleidooi houdt voor meer samenhang in de aanpak van problematiek onder jongeren voor wie de inzet van schoolondersteuning en jeugdhulp wordt gevraagd.

Daarom hebben we het initiatief genomen tot het doen van een haalbaarheidsonderzoek voor de realisering van een beperkt aantal Kindcentra (gebaseerd op de uitgangspunten, zoals geformuleerd in deze nota). Wij willen een kleinschalig initiatief ontplooien met de focus op deze regio (Maastricht e.o.).Voor dit haalbaarheidsonderzoek richten we ons vooralsnog op de doelgroep van kinderen 0 – 12 jaar, waarin ondergebracht het PO.

We nemen de bestaande infrastructuur als uitgangspunt om met direct betrokken te komen tot herbestemming en vernieuwing. Deze aanpak wordt gekozen omdat deze uitnodigt tot echte innovatie. In dat kader spreken wij onder andere met een aantal sleutelfunctionarissen vanuit enerzijds het onderwijsveld maar ook vanuit de lokale (en provinciale) overheid. Daarnaast spreken we met mensen vanuit het lokale opvang- en zorgveld.

Meer weten of aansluiten? Neem dan contact op met Arnold Roozendaal, Dries van Gemert of Rob Vastbinder.

 

0 0 stem
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x